13 januari 2009

En reaktion och lite om hjortronsylt

Jag har nykokt hjortronsylt i kylen. Hur många i den här stan har det? Det var mitt första försök och det blev väldigt bra. Alldeles lagom söt och lagom sur, så man fortfarande känner att det är bär man äter. När jag var liten och mamma sa att det är bra med hjortron för att det är mycket järn i så trodde jag att det var de där små hårda kärnorna i dem som var själva järnet. Nu vet jag lite bättre. Men "järnet" fastnar likväl i tänderna. Nu som då.

Jag kommenterade nyss ett inlägg på Blondinbellas blogg där hon for ut om skolsystemet och ifrågasatte varför man måste ha bla estetisk verksamhet på gymnasiet. Jag förklarade för henne att hjärnan behöver få använda båda hjärnhalvorna för att kunna fungera bra. Sen ville jag skriva nåt om att hennes vision på skola skulle dela in sverige i två läger, eliten - och de dåliga.
Eller: de som lär sig konsten att läsa in kunskap och de som inte gör det.
Nu menar jag inte att man är dålig om man inte är en läsare. Jag menar att som samhället ser ut och har sett ut så är det så vi rangordnas. Teoretikerna högst upp och praktikerna längst ner. I vilka hus skulle juristerna sitta om inga snickare fanns?

Idag har jag jobbat, de har lärstils-tema, alla barnen får prova olika stilar och känna efter hur de lär sig bäst. Med detta förmedlar skolan att de olika inlärningssätten (som Bella inte verkar veta nåt om) är alla lika mycket värda. Dock har skolväsendet och forskningen inom ämnet en lång väg att gå för att detta ska visa sig ordentligt i praktiken, och på alla studerandenivåer. På högskolan/universitetet saknas det ju helt. Lycka till att vara taktil eller kinestetisk på högskolan liksom.

Hade inte jag haft musiken i mitt liv, så är jag säker på att mina studieresultat genom åren varit sämre än de är. Dels för att mina båda hjärnhalvor faktiskt fått arbeta, ordentligt. Kanske lika mycket eftersom jag spelat och ritat så pass mycket. Dels för att jag engagerat mig i något, vilket i sin tur leder till att man mår bättre och orkar mer. Jag vet inte om det finns nån forskning på det här. Men de flesta jag känner håller med mig om att ju mer man har att göra desto mer får jag gjort.

Socialist - javisst. Heja Mona! Heja Lars och heja Peter och Maria! Go and get them: Reinfeldt och gänget. FORT!

6 kommentarer:

Anonym sa...

heja heja!

fia sa...

Vad skönt att du kommenterade det! Så bäst!

Anonym sa...

Jaa du, kan det vara hjortronsyltens järn som har fått dig så otroligt klok, både dina tankar om skola och inlärning visar att du har många tankar i ditt lilla huvud.

ellen sa...

hey. jag älskar att du har kommenterat det.

Anonym sa...

nä nu tänker jag gå och kolla in blondinbellas blogg, har aldrig läst den men alla talar ju om flicksnärtan!

Unknown sa...

Ser att ni gillar hjortronsylt. Vill ni köpa hjortronsylt som smakar som hemlagad, så är ni välkomna att beställa på.

www.larssens.se

Vänligen
Fredrik